Koskelankulman iltarastit 27.6.2019

Keskustelua/ilmoituksia iltarasteista.
Vastaa Viestiin
Marko
Viestit: 170
Liittynyt: 23.12.10 18:14:54

Koskelankulman iltarastit 27.6.2019

Viesti Kirjoittaja Marko » 24.06.19 21:54:34

Viimeiset iltarastit ennen kesätaukoa suunnistetaan Koskelankulman maastossa torstaina 27.6. osoitteessa Uudenkyläntie 263, Hyvinkää. Lähtö on auki klo 16.30–19.00. Vanhat tutut hinnat (aikuiset 8 €, alle 19-vuotiaat 4 €, perhe 16 €, HyRan jäsenet ilmaiseksi). Liikunta- ja mobiilisetelit kelpaavat ja kortillakin voi maksaa. Myös Rastilippu on käytössä.

Paikalla on Suunnistajan Kauppa sekä Kaukasten asukasyhdistyksen kahvio.

Maasto: Hyviä kallioalueita, joiden välissä on epämukavampia alueita kuten tiheikköä, hakkuuaukkoa, pystyvihreää ja suota tai useita näistä yhtä aikaa. Metsäautotiet halkovat maastoa. Aluskasvillisuutta ja heinää on paikoin jonkun verran, ja siellä sun täällä metsä on yllättävän tiheää eli näkyvyys voi olla heikompaa kuin kartan perusteella voisi kuvitella. C helpon ja D:n rastit on pyritty kiinnittämään mahdollisimman näkyvästi, mutta näiden ratojen rastit eivät välttämättä ole siitä huolimatta niin näkyviä kuin yleensä. Muilla radoilla rasteja on pyritty jonkin verran kätkemään kulkusuunnasta katsottuna kohteiden taakse - toivottavasti niistä ei tullut liian vaikeita!

Maastossa on yksi jyrkkä ja vaikeakulkuinen rinne, jonka välttämistä kannattaa harkita. A-radalla on yhdellä reitinvalinnalla mahdollista mennä kyseisestä rinteestä, mutta se on täysin vältettävissä. Myös D-radalla on mahdollista mennä rinteestä, mutta tämä reitinvalinta ei ole järkevä vaikkakin mahdollinen. Muilla radoilla rinteeseen ei pitäisi olla asiaa.

Kartta: laadittu 2017, ISOM2017-symbolit. Kartta jättää ajoittain jonkin verran toivomisen varaa. Paljon huonommillakin kartoilla on tullut suunnistettua, mutta HyRan iltarasteilla on totuttu korkealaatuisiin karttoihin. Osa kartalle kuvatuista poluista on heikentynyt selvästi ja paikoitellen puustoa on harvennettu, mikä vaikuttaa kulkukelpoisuuteen. Myös kivikuvauksessa olisi varaa hienosäätöön. Räikeimmät muutokset on päivitetty karttaan, mutta monin paikoin pieniä muokkauksia voisi vielä tehdä. Vauhdikkaat juoksijat eivät välttämättä huomaa mitään erikoista, mutta monet saattavat huomata.

Radat:

A 7,3 km, 14 rastia, 1:10000, A4
B 5,3 km, 10 rastia, 1:10000, A4
C vaikea 3,3 km, 7 rastia, 1:7500, A4
C helppo 3,0 km, 9 rastia, 1:7500, A4
D 1,7 km, 6 rastia, 1:7500, A5
K 3,4 km, 9 rastia, 1:7500, A4, käyräkartta

A-rata tarjoaa rytminvaihtoa: radalla on pitkiä reitinvalintarastivälejä mutta myös runsaasti lyhyitä välejä, joilla tarvitaan herpaantumatonta keskittymistä. Muutamalla rastivälillä tiheikköjä ja muita heikon kulkukelpoisuuden alueita on mahdoton välttää, mutta kallioalueiden osuus on kuitenkin pyritty maksimoimaan.

B-radalla on runsaasti keskipitkiä rastivälejä. Sekä pitkiä reitinvalintavälejä että tiiviitä rastirykelmiä on vähemmän kuin A:lla. Myös B-radalla on jonkin verran tiheikköä ja vastaavaa, itse asiassa todennäköisesti suhteessa pituuteen enemmän kuin A:lla. Reitinvalinnoilla on mahdollista vaikuttaa huonokulkuisten alueiden määrään, mutta niitä ei pysty täysin välttämään.

C vaikea pyörii pienellä alueella lähdön ja maalin läheisillä mäillä. Rataan mahtuu muutama vaativa rastipiste kallioalueilla. Tiheiköt ja muut hidastavat alueet ovat harvassa, mutta polkujakin pääse käyttämään vain muutamalla rastivälillä.

C helppo pyörii samalla alueella C vaikean kanssa. Rata on pyritty suunnittelemaan niin, että se mahdollistaa erilaisia reitinvalintoja suunnistajan tason perusteella. Rajallinen näkyvyys saattaa tehdä joistakin rasteista tarkoitettua vaikeampia, mutta rastit sijaitsevat selkeiden kohteiden lähellä, joten kovin kauas rasteista ei pitäisi ajautua.

D-radasta on yritetty tehdä nuorille lapsillekin soveltuva. Maastossa on vain vähän selkeitä ja turvallisia kohteita kuten teitä tai peltoja, joten käytännössä rastit ovat tien varressa ja suuri osa radasta juostaan yhtä tietä pitkin. Toiseksi viimeiseltä rastilta viimeiselle rastille ei kuitenkaan mene minkäänlaisia polkuja, joten kyseisellä välillä (105 m) kompassista on hyötyä. D-rataa voi suositella ainoastaan kaikista kokemattomimmille osallistujille.

K-rata on käyräkartalla. Kartalta on poistettu kaikki muu paitsi ruskeat kohteet, kielletyt alueet (sisältää pihamaan), lammet ja järvet sekä aluetta reunustavat tiet. Käyräratoja on tarjolla vain harvoin, joten niiden vaikeustasoa on vaikea arvioida, mutta nähdäkseni K-rata on vaativuudeltaan suurin piirtein B:n tasoa. Joillakin rastiväleillä voi hyödyntää selkeitä muotoja, joillakin joutuu suunnistamaan pienempien yksityiskohtien perusteella. Useimmat rastivälit ovat melko lyhyitä, mutta joillakin on mahdollista tehdä erilaisia reitinvalintoja.

Rastit pidetään metsässä suurin piirtein iltarastien kesätauon ajan, alustavasti 21.7. asti. Ratoja on siis mahdollista suunnistaa myös tapahtuman jälkeen. (Ei koske D-rataa.) Karttojen saamisesta tiedotetaan tarkemmin tapahtuman jälkeen.

Käykää piirtämässä tapahtuman jälkeen reittinne Reittihärveliin, niin ratamestari saa palautetta ja voi suunnitella jatkossa entistä parempia ratoja! Muukin palaute kelpaa totta kai.

Tervetuloa!

Marko
Viestit: 170
Liittynyt: 23.12.10 18:14:54

Re: Koskelankulman iltarastit 27.6.2019

Viesti Kirjoittaja Marko » 30.06.19 15:24:43

Muut kuin D-rata ovat siis suunnistettavissa muutaman viikon ajan. Maastossa on ratojen rastiliput (ei koodeja). Liput haetaan pois näillä näkymin 21.7. eli kolmen viikon kuluttua. Tarkka ajankohta tiedotetaan/varmistetaan vielä ennen kuin rastit haetaan.

Osoite: Uudenkyläntie 263, Hyvinkää
Pysäköinti: sähkölinjan varrelle
Kulku lähtöön mieluiten rakennusten takaa, ei ampumarata-alueen läpi (oheisessa kartassa eteläinen polku).
Lähdössä ja maalissa ei ole rastilippuja tai mitään muutakaan. K-radan (käyräkartta) juoksevien kannattaa kiinnittää huomiota lähtöön kulkemiseen, koska kartalta on poistettu kaikki polut ja vastaavat, eli lähtöön ei ole helppo löytää pelkän kartan avulla.

Iltarasteilta yli jääneitä karttoja on tarjolla halukkaille suunnistajille. HyRan varasto sijaitsee osoitteessa Noronkierto 5. Tiellä rakennuksen kohdalla on HyRan postilaatikko, jonka tunnistaa HyRa-logosta. Kartat sijaitsevat postilaatikossa karttamuovissa. Postilaatikossa on myös nippu Hyvinkää-kaupunkirogainingin karttoja.

Radat ovat kaikkien suunnistettavissa. Muilta kuin HyRan jäseniltä toivomme nimellistä 2 €:n karttamaksua. Kartat sisältävässä muovissa on pieni minigrip-pussi, jonne kolikot voi sujauttaa.

Aliarvioimme C vaikean ja K-radan kysynnän, joten näiden ratojen karttoja on jäljellä vain muutamia. A- ja B-ratoja sekä C helppoa on paksut niput. Viimeiset C vaikean ja K-radan kartat ottanut voisi ilmoittaa asiasta täällä tai osoitteeseen marko.pietari at gmail.com, jottei kukaan tee turhaa reissua postilaatikolle. Näiden ratojen kartat ovat myös liitteenä pdf:inä, joita halukkaat voivat karttojen loputtua tulostaa.

Ampumaradalla on tapahtumia säännöllisesti keskiviikkoiltaisin ja lauantaiaamuisin, joten melun takia kannattaa harkita muita ajankohtia.
Koskelankulma.png
Koskelankulma.png (69.74 KiB) Katsottu 1914 kertaa
Liitteet
K-rata.pdf
(867.18 KiB) Tiedosto ladattu 146 kertaa
C vaikea.pdf
(1.56 MiB) Tiedosto ladattu 138 kertaa

Marko
Viestit: 170
Liittynyt: 23.12.10 18:14:54

Re: Koskelankulman iltarastit 27.6.2019

Viesti Kirjoittaja Marko » 25.07.19 13:07:47

Iltarastikausi jatkuu tänään, joten Koskelankulman karttoja ei ole enää saatavilla eikä rasteja metsässä. Toivottavasti rasteista oli iloa!

Avatar
Morten
Viestit: 140
Liittynyt: 18.12.03 02:54:48
Paikkakunta: Mariefors

Re: Koskelankulman iltarastit 27.6.2019

Viesti Kirjoittaja Morten » 25.07.19 22:58:49

Kyllä oli kovasti iloa. Kaksi kertaa tuli käytyä. Tästä voisi tehdä vaikka pysyvän käytännön heinäkuulle.
Mr Tammikuu 2005

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Iltarastit”